KUVERTBRÖD

med morot, majs, spenat, tomat och rödbeta

Ingredienser:

 

25 g jäst

3 dl vatten

2 msk rapsolja

2 tsk salt

2 tsk socker

0,5 dl linfrön

Blanda i antingen 1-2 dl rivna morötter, rödbetor, mixad majs och ev lite saffran och smått hackad aprikos, hackad spenat eller 2 msk tomatpuré

ca 8 dl vetemjöl

 

Ägg till pensling

Ev sesamfrön. Torkad timjan är gott på tomatbröden.

Gör så här:

 

På kvällen:

Lös upp jästen i vattnet. Rör ner olja, salt, socker, linfrön, valfria rivna rotsaker eller kanske mixad majs och nästan allt vetemjöl. Tillsätt mer vetemjöl eftersom tills det börjar gå att rulla till bollar, 10 frallor eller ca 20 minibröd. Lägg på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och ställ in i kyl över natten.

 

På morgonen

Sätt ugnen på 200C. Pensla bullarna med ägg och strö över frön.

Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått en gyllene färg eller tills en bulle fått en innertemperatur på 97C!

 

På bilden ovan är fem olika bröd:

De gula är majs, saffran och aprikos.

De gul-oranga är morot.

De lila-rosa är rödbeta.

De rödorange är tomatpuré och timjan.

De gröna är spenat.

 

Man behöver naturligtvis inte göra minibröd, utan det går ju lika bra att baka ut som

t ex baguetter.

 

Copyright @ All Rights Reserved