HUMMER

Halstrad hummer med palsternacka och rosmarin

 

Ingredienser till 4 pers:

 

1 stor eller 2 små humrar

2 dl rapsolja

1 bit purjolök (10 cm), hackad

3 vitlöksklyftor

1 kvist timjan

1 lagerblad

½ röd paprika, hackad

1 tsk tomatpuré

300 g palsternacka

1 msk citronsaft

1 tsk honung

1 dl vitt vin

1 kvist rosmarin

Lite salt

Gör så här:

 

Dela hummern och plocka ur köttet. Ställ in i kyl så länge.

Gör en hummerolja genom att grovhacka hummerskal och fräs lätt i oljan i en kastrull på svag värme. Tillsätt purjo, vitlök, timjan, lagerblad, paprika och tomatpuré. Rör om och låt kastrullen stå på svag värme 30 minuter. Sila av och ställ åt sidan så länge.

Skala och skär palsternackan i slantar. Låt palsternacksslantarna puttra i citronsaft, honung, vitt vin, rosmarin och ca häften av hummeroljan tills de är mjuka. Smaka av med salt.

Halstra hummerbitarna lätt i resterande hummerolja.

Lägg palsternacksslantarna och hummern på tallrik. Häll över rosmarinskyn. Servera.

TIPS! Om det blir kvar något av hummeroljan så spara den till att ringla lite över kokt eller ugnsstekt fisk eller smaksätt t ex potatismos. Annars går det bra att spara i en liten glasburk i kylen för att sätta piff på en maträtt en annan dag.

Copyright @ All Rights Reserved