SPÄTTARULLADER fyllda med gravlax serveras med potatis och citronsås

 

Ingredienser till 4 pers:

 

700 g spättafilé

200 g gravad eller kallrökt lax

900 g fast potatis

salt och peppar

3 dl vispgrädde

1 fiskbuljongtärning

2 msk smör

1 citron, saften och lite rasp av skalet

1 msk maizena eller 2 msk vetemjöl

 

Gör så här:

 

Tina fisken. Skala och koka potatis. Sätt ugnen på 200˚C. Lägg ut spättafiléerna på arbetsbordet. Dela laxen i stavar eller skivor och fördela över filéerna. Salta och peppra lite, men bara lite, för laxen är redan så salt. Rulla ihop och lägg i ugnsfast form.

Häll fiskbuljongen runt spättarullarna och låt dem gå 10-15 minuter i ugn eller tills fisken är vit och ogenomskinlig. Vid en innertemperatur på 52-55 grader är de klara.

Smält smöret och rör ner mjöl eller maizena. Ta buljongen som blev runt fisken och späd med den och grädden i omgångar under omrörning. Låt såsen koka ca 3 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med pressad citronsaft, salt, peppar och citronrasp.

Servera fisken med kokt potatis, citronsås och lättkokta grönsaker eller valfri sallad. Garnera gärna med lite dill.

 

Copyright @ All Rights Reserved