KYCKLING

Whiskeybräserade kycklingrullader med potatiskaka och majscème

 

Ingredienser till 4 pers:

 

Kycklingrullader:

Ca 700 g kycklingfilé

1 paket bacon

1 syrligt äpple

5 torkade fikon

0,5 dl whiskey

2 dl grädde

 

Potatiskaka (skall tillagas en dag i förväg):

1 kg fast potatis

1 tsk salt

75-100 g smör

1 vitlöksklyfta

Några kvistar färsk timjan

 

Majscreme:

150-200 g majs

2 msk crème fraiche

Citronsaft, salt och peppar

Gör så här:

 

Skär bacon, äpple och fikon smått. Fräs ihop i en kastrull till en röra. Skiva kycklingen tunt och fyll med baconröran och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i smör. Salta och peppra. Häll på whiskey och tillsätt grädde efter en stund. Låt kycklingen bräsera färdigt i såsen ca 10 minuter.

 

Timjandoftande potatiskakan skall förberedas dagen innan servering. Skala och skiva potatisen. Lägg i durkslag och strö på salt. Låt rinna av, cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper.

Smält smöret och häll över det i ett nytt kärl men ta inte med den vita bottenskylan. Hacka vitlöken smått, repa timjankvistarna och tillsätt i smöret.

Packa potatisen i formen i täta lager. Ringla över smör mellan lagren och avsluta med smör på översta lagret. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timme.

Låt potatiskakan svalna och lägg den sedan i press i kylskåp över natten.

Nästa dag vänds potatiskakan upp på en skärbräda och skärs med vass kniv i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i lite smör eller olja, så att potatisen blir varm och får lite färg. Vänd försiktigt med stekspade. Servera till kycklingrulladerna.

 

Rosta majsen i torr, het panna tills de får lite färg. Mixa med crème fraiche till en slät kräm. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Copyright @ All Rights Reserved