KÖTTFÄRSPAJ

med sufflétäcke

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

0,5 dl sesamfrön

1 dl havregryn

125 g smör

3 msk vatten

 

Fyllning:

500 g nötfärs

1 stor finhackad lök

200 g champinjoner (helst färska, på burk går också bra)

2 msk smör

2 tsk dragon (gärna färsk, men torkad går också bra)

1 msk kinesisk soja

2 tomater

150 g mjuk vitlöksost

1 msk senap

Salt och peppar efter tycke och smak

 

Sufflétäcke

1 dl crème fraiche

1 msk senap

0,5 dl hackad persilja

4 äggvitor

 

Gör så här:

 

Blanda ihop degen och tryck ut i en pajform, 28-30 cm i diameter. Nagga pajbottnen och förgrädda den ca 10 minuter i 200 grader.

Bryn lök, svamp och köttfärs i smör. Salta och krydda med dragon. Tillsätt soja, senap och hackade tomater. Rör i mjukosten. Bred ut fyllningen i pajskalet.

Blanda crème fraiche, senap och persilja. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem med crème fraichen. Klicka ut och bred försiktigt sufflésmeten över köttfärsfyllningen. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Servera med en grönsallad.

 

Tips:

  • Hacka champinjonerna smått, smått så att de inte syns i köttfärsfyllningen om dina ungdomar fått för sig att de inte gillar svamp. Mina grabbar säger att de inte tycker om svamp, men det är bara en fixidé, för de har ätit flera kilo svamp i sina dagar och diggat det starkt utan att veta om det....
  • Släng inte gulorna som blir över från sufflétäcket. Gör en hemgjord aioli! Så här enkelt är det: Pressa 2-3 vitlöksklyftor i en skål. Vispa ner de 4 äggulorna och fortsätt sedan att droppvis (eller i tunn stråle) vispa 1-2 dl raps- eller olivolja. Smaka av med ca 0,5-1 tsk salt och 1-2 tsk äppelcidervinäger.
  • Byt ut nötfärsen mot quornfärs eller "rotfruktshack" för en vegetarisk paj. Också gott!

Servera pajen med en grönsallad och en klick hemgjord aioli eller låt den göra sällskap på buffébordet. Njut av härligheten!

Copyright @ All Rights Reserved