GNOCCHI

 

Ingredienser:

1 kg mjölig potatis

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

 

Gör så här:

Koka potatisen oskalad, för potatisstärkelsen skall vara kvar. Skala och pressa potatisen. Rör ner ägg, mjöl och salt. Blanda ihop till en deg.

Forma degen till fingertjocka rullar på mjölat bakbord. Skär av pyttesmå bullar, ca 2 cm, tryck till dem med gaffel.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud gnocchin tills de flyter upp, 2-3 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.

Tillbehören kan varieras i det oändliga, här kommer några superenkla men väldigt goda serveringsförslag:

  • Gorgonzolasås och smörstekta päron.
  • Pesto och smält smör med ost.
  • Tomat- eller köttfärssås.
  • Lufttorkad skinka, färskriven parmesanost och salvia.
  • Bacon-, lök- och äppelfräs.
  • Ost och spenatsås.
  • Saltimbocca i salviasås (lövbiff fylld med färsk salvia och skinka i en krämig sås av crème fraiche, vin och fond). Saltimbocca betyder ”hoppa in i munnen” på italienska, naturligtvis för att rätten är så god.

Tips:

  • Använd mjölig vinterpotatis för bästa resultat.
  • Smörstek gnocchin gyllenbrun för att få läcker frasig yta strax innan servering. Salta lite lätt.
  • Lite riven ost och eller muskot går att blanda i degen.
  • Torrostade pinjenötter, valnötter eller solrosfrön är gott att strö över gnocchi.
  • Riven Västerbottensost passar till alla gnocchi-rätter.
  • Toppa gnocchi med färsk timjan, basilika eller salvia.
  • Överbliven gnocchi kan få landa i en gratäng nästa dag med ostsås och spenat – supergott!

Copyright @ All Rights Reserved